Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία αποτελεί την άμεση αντίδραση της Ελλάδας

Του Χρήστου Καπούτση


Εάν η Ελλάδα δεχτεί στρατιωτική προσβολή σε οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας, τότε, την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, θα δώσει η  71ηΑερομεταφερόμενη Ταξιαρχία . Αποτελεί την αιχμή του δόρατος της μαχητικής  ισχύος του Στρατού Ξηράς.  Έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Στην θέση της Νέας Σάντας προϋπήρχε ο οικισμός Βολοβότ, ο οποίος κατοικούνταν από Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, για να έρθουν στη θέση τους Πόντιοι πρόσφυγες,  που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Σάντας, γι’ αυτό άλλωστε έδωσαν στο νέο οικισμό την ονομασία Νέα Σάντα. Μάλιστα , με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία,  μετονομάστηκε  σε 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ». Η μετονομασία της Ταξιαρχίας έγινε προς τιμήν των απανταχού Ποντίων και των αγώνων που έδωσαν για την Πατρίδα.
 Το στρατιωτικό προσωπικό της  71η Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, είναι επιλεγμένο  με αυστηρά επαγγελματικά κριτήρια.  Κυρίως  αποτελείται,  από μόνιμα στελέχη. Η τοποθέτηση στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τους στρατιωτικούς, διότι  επιλέχτηκαν να υπηρετήσουν  σε έναν από τους πλέον αξιόμαχους Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς . 
Η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία είναι εφοδιασμένη με σύγχρονα οπλικά συστήματα, προσαρμοσμένα όμως  στα χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητες, ενός Αερομεταφερόμενου Σχηματισμού.   Στόχος είναι  να   αποτελεί έναν ευέλικτο Σχηματισμό αμέσου αντιδράσεως, με σημαντική ισχύ πυρός, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρεται με ελικόπτερα και αεροσκάφη  και να αναπτύσσεται  επιχειρησιακά σε ελάχιστο χρόνο  σε οποιαδήποτε περιοχή του ελλαδικού χώρου. Αποστολή της το άμεσο και καταλυτικό στρατιωτικό πλήγμα σε βάρος του επιτιθέμενου  εχθρού. 
–  Διεθνείς Υποχρεώσεις.      Εκτός  όμως  από την Εθνική της αποστολή, η 71ηΑερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, έχει και διεθνείς υποχρεώσεις. Εκπαιδεύεται, αξιολογείται και έχει την  ετοιμότητα να  διαθέσει   τμήματα , στη  Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF-NATO Response Force), στα πλαίσια των εθνικών υποχρεώσεων της χώρας μας , έναντι της Συμμαχίας.  Το ΝΑΤΟ έχει συγκροτήσει την δύναμη NRF , ώστε να αντιμετωπίζει άμεσα διεθνείς κρίσεις , συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων επιβολής της ειρήνης σε εμπόλεμες περιοχές,   της αποτροπής μαζικής μετανάστευσης,  του εμπορικού αποκλεισμού (embargo) και της υποστήριξης αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.  Σε περίπτωση σοβαρής διεθνούς κρίσης,    που θα εμπλακεί στρατιωτικά το  ΝΑΤΟ ,  η ελληνική συμμετοχή, θα γίνει με  την 71ηΑερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
– Έμβλημα της Ταξιαρχίας: Στο έμβλημα της Ταξιαρχίας απεικονίζεται, γεράκι με ανοικτά φτερά, έτοιμο να προσγειωθεί και δόρατα χιαστί, πλαισιωμένα από κλαδιά δάφνης. Συμβολίζουν, τη δυναμική επέμβαση της Ταξιαρχίας από αέρα σε κάθε μάχη. Το ρητό, «ΕΠΙ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝ» σημαίνει «ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΕΡΙΝΑ ΦΤΕΡΑ» και προέρχεται, από τον 103ο ψαλμό του Δαυίδ. 
Κόκκινος μπερές:   Το διακριτικό γνώρισμα, των  στρατιωτικών που υπηρετούν στην 71ηΑερομεταφερόμενη Ταξιαρχία είναι  ο κόκκινος μπερές.  Για την ιστορία να επισημάνουμε ότι, ο μπερές υπήρξε σύμβολο επαναστάσεως (φερόταν από τον Ernesto Che Guevara και το νεαρό Fidel Castro), αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας (ο Salvador Dali, αλλά  και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, ακόμη και γυναίκες).   Η λέξη μπερές προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα και  συγκεκριμένα, από το αρσενικό ουσιαστικό beret.    Σε στρατιωτική χρήση, με ακριβώς τη σημερινή του μορφή, ο μπερές κάνει την εμφάνισή του γύρω στα 1644 στους Αγγλικούς εμφύλιους πολέμους.

Δημοσιογράφος-Μαθηματικός

from Blogger http://ift.tt/2hkSkFM
via IFTTT

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s